miércoles, 30 de septiembre de 2015

Al-Azraq El Blau. Crònica de la conquesta de La Muntanya


Esta reseña está escrita en valenciano i un poco más abajo en castellano. El libro está disponible en las dos lenguas en la página del autor.
Fitxa tècnica.
Títol: Al-Azraq El Blau. Crònica de la conquesta de La Muntanya.
Autor: Just I. Sellés.
Editorial: Círculo Rojo.
Nº de pàgines: 326
ISBN: 978-84-9076-755-9
Gènere: Novel·la històrica.
Any d’edició: Tercera edició setembre de 2014.
Sinopsi.
  Mitjan el segle XIII, les valls més septentrionals de la muntanya alacantina eren un vesper, una illa d’Islam rodejada per un embravit mar de cristianisme. Els feudals anhelaven sotmetre-la, però La Muntanya era un castell de roca, alt i fort, i resistia. Foren anys de pactes breus, de fortaleses preses i lliurades per la força, de treves, emboscades i escaramusses entre les hosts de Jaume I i els partidaris del visir al-Azraq, el Blau.
 Huit segles després, la gloriosa conquesta del Regne de València que les cròniques medievals beneïren amb el fum dels altars ha esdevingut, a la llum de la historiografia recent, el brutal extermini d’una cultura. Així, la mateixa crònica règia que antany aprofità per enaltir la insigne figura del Conqueridor es presenta ara com la prova irrefutable de la seua feroç croada.
Amb el propòsit de reinterpretar la invasió feudal d’al-Àndalus oriental, Al-Azraq, el Blau enarbora l’estendard de la mitja lluna i concedeix la paraula a Abu al-Qasim ben Hilal –conseller personal del visir– perquè el relat fluïsca en primera persona, lliure, directe, visceral, per boca de qui patí en les seues carns el rigor de l’holocaust andalusí de Jaume I.
La croada valenciana del Tirà com mai no te l’han contada.

Opinió personal:
En tots els conflictes bèl·lics al llarg de la història els guanyadors han narrat els fets des del seu punt de vista. Per poder fer-se una idea dels fets cal escoltar les dos parts implicades. En este cas, l’autor ha fet un intens estudi del personatge i del marc històric per poder escriure la novel·la. És clar que ninguna guerra té justificació i menys encara en el nom de Déu, siga este qui siga. En la guerra només hi ha dos papers; llops i corders. En l’obra vegem el sofriment d’un poble que es veu envaït i atacat, sense més remei que haver de lluitar per tractar de fer fora l’enemic de les seves terres.
La història ens la conta en primera persona el conseller del visir Al-Azraq. Una prosa que de vegades es torna poètica degut a que són els sentiments els qui ens narren els fets. Una lectura que canvia de ritme al mateix que l’acció, es a dir de vegades cal fer-la més pausada i deixar-la reposar en els nostres pensaments per imaginar més enllà del que ens conta el llibre i posar-nos en el lloc dels pobladors d’estes terres.
El llibre pot ser li desperte la curiositat al lector per saber més dels fets i acabe cercant informació en Internet o en altres llibres. L’autor, aficionat a la fotografia, té un altre llibre amb documentació històrica i fotos dels escenaris actuals on ocorregueren els fets. Les dos obres les podeu trobar en la pàgina de l’autor.
Un llibre que enganxa i desperta la curiositat per saber més d’uns fets que ocorregueren fa quasi vuit-cents anys. Una obra que no deixarà indiferent al lector, al temps que ens ajuda a entendre una part de la nostra història.
Feliç lectura.
Ací vos deixe un parell d’enllaços tant de la pàgina com del blog de l’autor.

Ficha técnica.

Título: La montaña Azul. Crónica de la conquista de La Montaña.
Autor: Justo I. Sellés.
Editorial: Círculo Rojo.
Nº de páginas: 326
ISBN: 978-84-9076-755-9
Género: Novela • la histórica.
Año de edición: Tercera edición septiembre de 2014.

Sinopsis.

Mediado el siglo XIII, los valles más septentrionales de la montaña alicantina eran un avispero, una isla de Islam rodeada por un embravecido mar de cristianismo. Los feudales ansiaban someterla, pero La Montaña  era un castillo de roca, alto y fuerte, y resistía. Fueron años de pactos rotos, de fortalezas tomadas y libradas por la fuerza, de treguas, emboscadas y escaramuzas entre las huestes de Jaime I de Aragón y los partidarios del visir al-Azraq, el Azul.
Ocho siglos después, la gloriosa conquista del Reino de Valencia que las crónicas medievales bendijeron con el humo de los altares ha devenido, a la luz de la historiografía reciente, en el brutal exterminio de una cultura. Así, la misma crónica regia que antaño sirviera para enaltecer la insigne figura del Conquistador se presenta ahora como la prueba irrefutable de su feroz cruzada.
Con el propósito de reinterpretar la invasión feudal de al-Àndalus oriental, La Montaña Azul enarbola el estandarte de la media luna y concede la palabra a Abú al-Qasim ben Hilal –consejero personal del visir al-Azraq– para que el relato fluya en primera persona, libre, directo, visceral, por boca de quien sufrió en sus carnes el rigor del holocausto andalusí de Jaime I.
La cruzada valenciana del Tirano como nunca te la han contado.

  
Opinión personal:

En todos los conflictos bélicos a lo largo de la historia los ganadores han narrado los hechos desde su punto de vista. Para poder hacerse una idea de los hechos hay que escuchar las dos partes implicadas. En este caso, el autor ha hecho un intenso estudio del personaje y del marco histórico para poder escribir la novela. Está claro que ninguna guerra tiene justificación y menos aún en el nombre de Dios, sea éste quien sea. En la guerra sólo hay dos papeles; lobos y corderos. En la obra veamos el sufrimiento de un pueblo que se ve invadido y atacado, sin más remedio que tener que luchar para tratar de echar al enemigo de sus tierras.
La historia nos la cuenta en primera persona el consejero del visir Al-Azraq. Una prosa que a veces se vuelve poética debido a que son los sentimientos los que nos narran los hechos. Una lectura que cambia de ritmo al mismo tiempo que la acción, es decir a veces hay que hacerla más pausada y dejarla reposar en nuestros pensamientos para imaginar más allá de lo que nos cuenta el libro y ponernos en el lugar los pobladores de estas tierras.
El libro puede ser que le despierte la curiosidad al lector para saber más de los hechos y termine buscando información en Internet o en otros libros. El autor, aficionado a la fotografía, tiene otro libro con documentación histórica y fotos de los escenarios actuales donde ocurrieron los hechos. Las dos obras se pueden encontrar en la página del autor.
Un libro que engancha y despierta la curiosidad por unos hechos históricos de hace casi ochocientos años, al tiempo que nos ayuda a entender una parte de nuestra historia.
Feliz lectura.
Aquí os dejo un par de enlaces tanto de la página como del blog del autor.





Crisi matrimonial.

      La fotografía d'urbex ens porta a llocs on de vegades podem sentir emocions especials. Sovint, els objectes, mobles i edificis pod...