jueves, 23 de abril de 2015

Diario de un opositor en paro.





La presente reseña está escrita en valenciano y un poco más abajo en castellano. Leéla según prefieras.  Al final de la misma encontrarás unos enlaces relacionados con la misma.

Fitxa tècnica.

Títol: Diari d'un opositor a l'atur.
Autor: Àngel Company Albert.
Editorial: Edicions Babylon.
Nombre de pàgines: 136.
Any d'edició: 2014
ISBN: 978-84-16318-06-3
Col·lecció: Véritas.

Sobre l'autor.

Àngel Company (1981) és huitenté de naixement i per convicció. Va néixer enganxat a un llibre i des de llavors formen un duet inseparable. Format a l'EGB, BUP i COU, es va llicenciar en Filologia anglesa especialitzant-se en la docència de l'anglès i en traducció, que desenvolupa intensament en l'actualitat.
Ha traduït una dotzena de llibres de temàtiques tan variades com la història, geografia, patrimoni, llibres d'il·lustracions, contes tradicionals japonesos o el còmic Fairy Quest.
La seva primera obra publicada va ser el poemari Mikrokosmos (2010), i des de llavors no ha parat d'escriure relats, microrelats, articles i poemes, que han estat premiats i publicats en diferents antologies.
També ha fet algunes incursions en el món del cinema dirigint i escrivint el guió del curtmetratge "Càncer d'amor". Amb Diari d'un opositor en atur s'inicia en el gènere del dietari amb tocs underground.


Sinopsi.

Lluís, és un jove de 26 anys llicenciat en Filologia anglesa que treballa per a una constructora a principis de la crisi econòmica del 2007. És llavors quan sent la necessitat imperiosa d'explicar les seves vivències en un diari. En ser acomiadat de l'empresa coneixerem les seves pors, les seves inquietuds i aspiracions. En la seva particular diari ens mostra un reflex dels primers anys de la crisi i els problemes de la societat espanyola. Decidit a preparar oposicions per poder accedir a un lloc de treball per a tota la vida, ha de treballar dur per poder obtenir resultats satisfactoris alhora que ens explica les seves aventures en altres ambients.
L'autor ens posa en la pell de tots aquells que han vist com el futur se'ls escorria de les mans, deixant-los sense perspectiva de futur.
Malgrat el futur incert, Lluís, vol creure que sempre hi ha llum al final del túnel.

Opinió personal.

Per començar cal destacar que conec a l'autor, ja que vaig ser alumne seu en un curs d'anglès per a treballadors en l'any 2008. Els dos tenim certa afinitat en alguns temes, així que ens vam caure bé des del principi. Arran d'aquest fet no vaig poder resistir la temptació de llegir el seu poemari "Mikrokosmos" (en valencià) en l'any 2010. El llibre em va agradar i el vaig ressenyar en aquest bloc, per això ara m'he decidit a llegir aquesta novel·la.
La història, com tota la literatura del dietari, està narrada en primera persona amb un ritme àgil, un estil senzill i amè de llegir. Què és el que la converteix en especial? Un altre llibre sobre l'actual crisi econòmica? Sí, però amb matisos. Un reflex de la societat que ha comès abusos en alguns sectors i ara han de pagar tots per ells. Els excessos d'alguns empresaris i polítics mentre per a ells la festa ha de continuar. El nostre protagonista passa per mals tràngols econòmics, tot i així, decideix fer l'esforç de preparar unes oposicions per obtenir un bon lloc de treball.
Un altre contundent missatge que ens deixa entre línies, sobretot per als adolescents, és que sense formació no hi ha sortida. Si amb una llicenciatura, el protagonista ho té difícil, sense formació encara és més complicat. Ell, ja va treballar a l'estranger i podria tornar a fer-ho amb una bona titulació a la butxaca. Però resulta molt dur haver d'abandonar un cercle social, la família, el poble natal ...
En definitiva un llibre que resulta entretingut al mateix temps que emotiu. Ideal per llegir en un cap de setmana tranquil i relaxat.
Feliç lectura.
Booktrailer de "Diario de un opositor en paro" https://www.youtube.com/watch?v=UP7xVlWprn8


Ficha técnica.

Título: Diario de un opositor en paro.
Autor: Ángel Company Albert.
Editorial: Ediciones Babylon.
Número de páginas: 136.
Año de edición: 2014
ISBN: 978-84-16318-06-3
Colección: Véritas.

Sobre el autor.

Ángel Company (1981) es ochenteno de nacimiento y por convicción. Nació pegado a un libro y desde entonces forman un dúo inseparable. Formado en la EGB, BUP y COU, se licenció en Filología inglesa especializándose en la docencia del inglés y en traducción, que desarrolla intensamente en la actualidad.
Ha traducido una docena de libros de temáticas tan variadas como la historia, geografía, patrimonio, libros de ilustraciones, cuentos tradicionales japoneses o el cómic Fairy Quest.
Su primera obra publicada fue el poemario Mikrokosmos (2010), y desde entonces no ha cesado de escribir relatos, micro relatos, artículos y poemas, que han sido premiados y publicados en diferentes antologías.
También ha hecho algunas incursiones en el mundo del cine dirigiendo y escribiendo el guión del cortometraje “Càncer d’amor”. Con Diario de un opositor en paro se inicia en el género del dietario con toques underground.


Sinopsis.

Luis, es un joven de 26 años licenciado en Filología inglesa que trabaja para una constructora a principios de la crisis económica del 2007. Es entonces cuando siente la necesidad imperiosa de contar sus vivencias en un diario. Al ser despedido de la empresa conoceremos sus miedos, sus inquietudes y aspiraciones. En su particular diario nos muestra un reflejo de los primeros años de la crisis y los problemas de la sociedad española. Decidido a preparar oposiciones para poder acceder a un puesto de trabajo para toda la vida, tiene que trabajar duro para poder obtener resultados satisfactorios al tiempo que nos cuenta sus andanzas en otros ambientes.
El autor nos pone en la piel de todos aquellos que han visto cómo el futuro se les escurría de las manos, dejándolos sin perspectiva de futuro.
A pesar del futuro incierto, Luis,  quiere creer que siempre hay luz al final del túnel.

Opinión personal.

Para empezar cabe destacar que conozco al autor, ya que fui alumno suyo en un curso de inglés para trabajadores en el año 2008. Los dos tenemos cierta afinidad en algunos temas, así que nos caímos bien desde el principio. A raíz de este hecho no pude resistir la tentación de leer su poemario “Mikrokosmos” (en valenciano) en el año 2010. El libro me gustó y lo reseñé en este blog, por ello ahora me he decido a leer esta novela.
La historia, como toda la literatura del dietario, está narrada en primera persona con un ritmo ágil, un estilo sencillo y ameno de leer. ¿Qué es lo que la convierte en especial? ¿Otro libro sobre la actual crisis económica? Sí, pero con matices. Un reflejo de la sociedad que ha cometido abusos en algunos sectores y ahora tienen que pagar todos por ellos. Los desmanes de algunos empresarios y políticos mientras para ellos la fiesta debe continuar. Nuestro protagonista pasa por malos trances económicos, aún así, decide hacer el esfuerzo de preparar unas oposiciones para obtener un buen puesto de trabajo.
Otro contundente mensaje que nos deja entre líneas, sobre todo para los adolescentes, es que sin formación no hay salida. Si con una licenciatura, el protagonista lo tiene difícil, sin formación todavía es más complicado. Él, ya trabajó en el extranjero y podría volver a hacerlo con una buena titulación en el bolsillo. Pero resulta muy duro tener que abandonar un círculo social,  la familia, el pueblo natal…
En definitiva un libro que resulta entretenido a la par que emotivo. Ideal para leer en un fin de semana tranquilo y relajado.
Feliz lectura.



2 comentarios:

Anónimo dijo...

Muy interesante la reseña que haces de este libro, con un tema muy actual.

Ángel Company dijo...

Hola Santi,

M'ha agradat molt la ressenya del llibre i més encara que l'hages llegit i t'haja resultat divertit i interesant.
Justament ixe va ser el meu objectiu al escriure'l.

Crisi matrimonial.

      La fotografía d'urbex ens porta a llocs on de vegades podem sentir emocions especials. Sovint, els objectes, mobles i edificis pod...