martes, 3 de abril de 2012

El mapa del cel.



 Yo sueño que estoy aquí,
destas prisiones cargado;
y soñé que en otro estado
más lisonjero me vi.
¿Qué es la vida? Un frenesí.
¿Qué es la vida? Una ilusión,
una sombra, una ficción,
y el mayor bien es pequeño;
que toda la vida es sueño,
y los sueños, sueños son.
     D’aquesta manera comença el cèlebre poema La vida es sueño de Calderón de la Barca es el poema que m’ha vingut a la ment després de llegir l’ultima creació literària de Fèlix J. Palma El mapa del cielo. Una edició de 740 pàgines en tapes dures bellament decorades amb sobrecobertes, un ex-libris molt suggerent i un llom que resulta d’allò més seductor si el volem lluir a la llibreria.
Fèlix J. Palma ens presenta la segona novel·la de la trilogia Victoriana en la que el protagonista per ser qui és segur que despertarà la curiositat de vore com es desenvolupa la història, H.G. Wells.
L’obra  dividida en tres parts ens mostra l’encant de la novel·la en fulletons. En la primera apareix un personatge vinculat a la literatura, el qual no descobrim fins que no em avançat bastant en la lectura. Un vaixell balener en una expedició al pol sud cercant l’entrada al centre de la terra es veu atrapat pel gel. Allí són testimonis del accidental aterratge d’una nau extraterrestre. Misteri i intriga es conjuminen creant una substància més potent que la cafeïna. El lector una vegada endinsat en la lectura de la primera part es vorà alleujat de la son fins que no l’acabe de llegir.
En la segona part Emma Harlow per posar-li-ho difícil a un dels seus pretendents li demana que per conquerir el seu cor reproduixca la invasió marciana descrita en la novel·la La guerra dels móns de l’escriptor londinenc, Wells. El milionari, per al qui no hi ha res impossible decidix tirar cap avant amb la descabellada proposició, però com diu en la contraportada del llibre cal anar amb compte amb el que desitgem no es convertixca en realitat.
La tercera part ens dona una visió nefasta del que seria el nostre planeta baix l’amenaça d’una tecnologia superior d’oritge alienígena. El lector suposa que les coses han d’acabar bé però no sap com, no té més remei que seguir la veu del narrador omnipresent que tot ho sap i tot ho ha vist per guiar-nos per les meravelloses sendes de la narració a un desenllaç inesperat.
El llibre despertarà la curiositat del lector per continuar amb les lectures de La màquina del temps, La narració de Arthur gordon pim o Viatge al centre de la terra.  Pugeu a un carrusel d’emocions que de segur vos farà somriure, vos omplirà els ulls de llàgrimes i viureu amb tensió i inclús por les aventures dels protagonistes. L’obra engloba diversos gèneres ciència ficció, aventures, romàntica, terror... Un espill on vore reflectits el millor i el pitjor de l’ànima del ésser humà. Aspectes que solen aflorar en casos de guerres o catàstrofes naturals. En la invasió alienígena podem vore la figura dels conqueridors al llarg de la història siguen de la nacionalitat que siguen i els seu comportament amb els pobles sotmesos. Al mateix temps ens pot fer reflexionar de què serà de la espècie humana si esgota els recursos del planeta terra. Haurem d’emigrar a un altre planeta per explotar-lo?
Per acabar vos convide a que llegiu l’obra i es plantegeu estes i altres qüestions que no vos adelante perquè les descobriu vosaltres mateixos.
Feliç lectura.


1 comentario:

Carmeta Rusquilleta dijo...

M'encanta la teva visió poètica i onírica... Transmet bellesa, augmenta el misteri i convida a la curiositat. A més a més de obrir-nos la porta dels llibres, sempre els vesteixes amb un embolcall suggerent que ens convida a llegir-los.

Crisi matrimonial.

      La fotografía d'urbex ens porta a llocs on de vegades podem sentir emocions especials. Sovint, els objectes, mobles i edificis pod...